Sigues feliç en 5 sessions

Aquest títol és una trampa. Una trampa que sovint fa servir el màrqueting per captar la nostra atenció i vendre. El veritable títol d’aquesta entrada és: El màrqueting, la psicologia positiva i una visió naïf de la vida. També podria ser el que diu el terapeuta Jaume Cardona sovint: Miracles a Lourdes.

L’engany a propòsit va en la línia de captar la teva atenció.
Si volgués enganyar les persones posaria anuncis que diguessin “Aprén en 5 sessions a ser feliç”. La realitat és que no vull enganyar ningú. La realitat és que ser feliç és un camí personal de vida que implica constància i honestedat, que inclou inevitables períodes d’infelicitat, dolor, tristesa. Implica reconéixer les nostres vulnerabilitats, les nostres capacitats i també les limitacions.

La realitat és que si algú vol miracles ha d’anar a Lourdes. La realitat és que no hi ha fórmules magistrals ni varetes màgiques ni els medicaments ho resolen tot. La realitat depén d’un mateix i les seves circumstàncies, que són una loteria. Aprendre a conviure amb les circumstàncies pròpies no és fàcil. Perquè hi ha coses que estan més enllà de nosaltres, que no podem canviar. Si a un li toca una malaltia de per vida, doncs li toca aprendre a conviure amb aquella malaltia. De vegades serà farregós, de vegades serà més fàcil de dur. Preguntem-li al físic Stephen Hawking com ha estat per ell viure amb ELA. No ho va escollir, li va tocar.

La psicologia positiva és una corrent de pensament que ens ven que en nosaltres radiquen totes les solucions, que si volem i ens esforcem podem aconseguir qualsevol dels nostres propòsits, que sempre hem d’estar amb una actitud positiva… doncs depèn, hi ha circumstàncies tan doloroses que la positivitat està fora de lloc. Si es mor el meu fill, la realitat és que jo no estaré positiva. I el procés de dol no el passaré en vint-i-quatre hores.
La psicologia positiva i el màrqueting ens venen solucions en forma de fórmules màgiques. Ens diuen el que volem escoltar: que en poc temps un pot canviar la seva vida o una situació determinada. No sabria dir què ve primer, si l’ou o la gallina, la qüestió és que la psicologia positiva i el màrqueting reflexen una societat que pretén evitar a tota costa el dolor. Una societat que busca anestesiar-se i obviar els terrenys pantanosos, una societat amb una visió naïf i poc madura de la vida i els seus misteris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s