Creus que tens control de la teva vida?

Probablement a aquesta pregunta em respondràs un sí rotund, que controles la teva vida, que tu decideixes, fas i desfàs.

Ara bé, fixa’t atentament en aquesta imatge de l’iceberg. És una bona metàfora per representar dos aspectes peculiars de la nostra espècie.

iceberg_clevenger_grande

La part que queda sobre la superfície és la que anomenem consciència. No és altra cosa que aquesta capacitat que tenim per adonar-nos del que ens passa o del que passa al nostre voltant. I com ens adonem? A través dels cinc sentits, que funcionen com autèntiques antenes: capten constantment tant el que passa a dins com el que passa a fora. La cosa és que resulta impossible, per abrumador, atendre tots els imputs que capten els nostres sentits. Així que la major part de la informació no l’atenem. Diuen que fem conscient entre un 10 i un 20% del que captem.

La resta, entre el 80 o el 90%, és la part de l’iceberg que queda sota les aigües. A això és al que Freud va anomenar inconscient i és tot allò del que no ens adonem o també tot allò que no acceptem de nosaltres. Un altre dia escriuré sobre el que no acceptem o del que no ens adonem.

Però, a partir d’aquí i tenint en compte tot això, qui creus que manega la nostra vida?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s